رزا اوتونبایوا، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در افغانستان، نسبت به پیامدهای بازگشت گسترده مهاجران افغان هشدار داده و خواستار اقدام فوری جامعه جهانی برای رسیدگی به وضعیت مهاجران اخراجشده شده است. او تاکید کرده آنچه امروز در مرزهای افغانستان دیده میشود، نتیجه بیتوجهی و مسئولیتگریزی کشورهای جهان است.
خانم اوتونبایوا گفته است که برای جلوگیری از اخراجهای اجباری و غیرانسانی، باید گفتوگوهای منطقهای با ایران، پاکستان و کشورهای آسیای میانه آغاز شود تا اصل «بازگشت داوطلبانه، با کرامت و امن» رعایت شود.
او در جریان بازدید از مرز اسلامقلعه و دیدار با مهاجران بازگشتی، تأکید کرده که افغانستان با بحران خشکسالی و فقر شدید دستوپنجه نرم میکند و بهتنهایی توان پاسخگویی به این بحران را ندارد.
بر اساس آمار سازمان ملل، از آغاز سال جاری میلادی، بیش از ۱.۳ میلیون افغان به کشور بازگشتهاند؛ روندی که فشار بیسابقهای به جوامع فقیر و نهادهای امدادی وارد کرده است. این نهاد هشدار داده زنان و کودکان آسیبپذیرترین قشر بازگشتکنندگان هستند و به غذا، سرپناه و خدمات بهداشتی دسترسی محدودی دارند.
اوتونبایوا تأکید کرده که کمبود بودجه عملیات بشردوستانه در افغانستان نگرانکننده است و نهادهای امدادی در شرایط سخت ناچارند میان تأمین غذا، سرپناه یا مسیرهای امن، یکی را انتخاب کنند.
نماینده دبیرکل ملل متحد گفته است: «ثبات افغانستان مسئولیت مشترک همه کشورهاست؛ بیتوجهی به این بحران، هزینهای انسانی و امنیتی در پی خواهد داشت.»
این هشدار در حالی مطرح میشود که پس از آتشبس میان ایران و اسرائیل و تشدید موج اخراجها از ایران، مرزهای هرات و نیمروز شاهد بازگشت بیسابقه مهاجران افغان بودهاند.
بیشتر بخوانید: