موسسه صلح تودا که مدعی است برای «جهان بدون خشونت، پایدار و صلحآمیز» کار میکند، میگوید که شیوه حکومتداری در افغانستان، ظرفیتهای مالی و نگرانیهای امنیتی، ظرفیتهای به کارگیری برنامههای حمایوی از این کشور را برای مقابله با تغییرات اقلیمی غیرممکن ساخته است.
در مطلبی که این موسسه در سایتش منتشر کرده، آمده است که افغانستان در میان ۱۰ کشوری در جهان است که از لحاظ تاریخی بودجههای آب و هوایی ناکافی دریافت کردهاند؛ اما در عین حال با خطرات اقلیمی «حاد» مواجه هستند.
این موسسه میگوید که ساختار مالی جهانی آب و هوا تا حد زیادی در تامین بودجه مورد نیاز این ۱۰ کشور، از جمله افغانستان شکست خورده است.
در بخشی از این مطلب بر بنیاد شاخص مالی سازگاری با آب و هوا (CAFI) آمده است که افغانستان و شش کشور همتای آن جزو بالاترین ردههای خطر آب و هوایی هستند.
موسسه صلح تودا میافزاید که بلایای اقلیمی، از جمله سیللابهای ناگهانی در ولایت بغلان در ماه می سال ۲۰۲۴ میلادی، خسارات اقتصادی بزرگی به افغانستان وارد کرده است؛ رویدادی که بیش از ۳۱۵ نفر را کشت و بیش از ۲ هزار خانه را ویران کرد که بر آسیبپذیری شدید کشور تاکید دارد.
در بخشی از این مطلب آمده است که یکی از جاگزینهای پیشنهادی مکرر برای کمکهای خارجی، ثروت معدنی دست نخورده افغانستان است که بیش از یک تریلیون دالر تخمین زده میشود؛ اما با این وجود، عوامل متعدد آن را به یک راهحل غیرعملی برای تامین مالی آب و هوا تبدیل کرده است.
این موسسه افزوده است که صادرات زغال سنگ افغانستان به پاکستان نیز محدودیتهای تکیه بر استخراج منابع را نشان میدهد. علیرغم افزایش صادرات زغال سنگ، درآمد ایجاد شده حتی برای بودجه ملی کشور نیز ناکافی است.
بیشتر بخوانید: