">
تلویزیون چکاد

دیدبان حقوق بشر: خبرنگاران به دلیل ترس از طالبان قادر به تهیه گزارش نیستند

97

دیدبان حقوق بشر در پیوند به گزارش سه‌ساله ملل متحد درباره وضعیت رسانه‌های افغانستان که روز سه‌شنبه پخش شد، گفته است طالبان در افغانستان «چنان چشم‌انداز رسانه‌ای را ویران و فضای ترس ایجاد کرده‌اند» که خبرنگاران این کشور نمی‌‌توانند در مورد موضوعی تحقیق یا گزارش تهیه کنند.

این سازمان می‌گوید که طالبان گزارش‌های رسانه‌های داخلی را به شدت محدود کرده‌اند و مستقیماً در اتاق‌های خبر رسانه‌ها برای «سرکوب هرگونه محتوای انتقادی» کار می‌کنند.

پیش از این ملل متحد در گزارشی که از سوی یوناما و بخش حقوق بشر این سازمان پخش شد، گفت که در طی سه سال گذشته، خبرنگاران و کارمندان رسانه‌های کشور با ۳۳۶ مورد تهدید یا ارعاب، گرفتاری و بازداشت خودسرانه، بدرفتاری، پیگردهای قضایی و زندان مواجه بوده‌اند.

بر اساس این گزارش، از این میان ۲۵۶ خبرنگار به گونه خودسرانه بازداشت شده‌اند که شامل ۲۴۹ مرد و ۷ زن می‌شوند و در عین حال در طی این مدت، ۱۳۰ خبرنگار مورد شکنجه و بدرفتاری قرار گرفته‌اند که۱۲۲ مرد و ۸ زن شامل آنان بوده‌اند.

ملل متحد در این گزارش از طالبان خواسته است که امنیت و آزادی خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ای را تضمین کنند و از طرفی هم این سازمان نسبت به محیط فزاینده محدودکننده‌ای که با «سانسور، ارعاب و محدودیت دسترسی به اطلاعات» همراه است، هشدار داده است.

دیدبان حقوق بشر با اشاره به این گزارش می‌گوید که رسانه‌های داخلی افغانستان از سوی طالبان موظف ساخته شده‌اند تا قبل از انتشار گزارش‌ها، «از مقام‌های آنان درخواست تائید کنند» که با این حال در معرض سایر اشکال سانسور قرار می‌گیرند.

در بیانیه دیدبان حقوق بشر آمده است که رسانه‌ها نمی‌توانند موضوعاتی را که تاثیر منفی بر افکار عمومی بگذارند یا روحیه مردم را {نسبت به حاکمیت طالبان} تضعیف کنند، منتشر کنند.

این در حالی است که به گفته این سازمان، پیش از تسلط طالبان بر افغانستان، بیش از ۵۰۰ رسانه فعالیت داشت که تا ماه نومبر سال ۲۰۲۱ میلادی، تقریباً نیمی از آن‌ها به دلیل «از دست دادن بودجه اهداکنندگان، تشدید محدودیت‌های طالبان و فرار بسیاری از خبرنگاران به خارج از کشور» از فعالیت باز ماندند.

بیشتر بخوانید:

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.