منابع آگاه به روزنامه دان گفتند که دولت در نظر دارد مهاجران ثبتنام شده افغان را از شهرهای اسلامآباد و راولپندی بیرون انداخته و به تدریج به کشورشان برگرداند. به گفته منابع، به مقامها دستور داده شده که این طرح را بدون سر و صدا اجرا کنند.
دان در گزارشی که روز سهشنبه منتشر کرد، گفت که این طرح هفته گذشته در سلسله جلساتی به ریاست شهباز شریف، نخستوزیر نهایی شد. یک منبع در دفتر نخستوزیری به این روزنامه گفت که در یکی از این جلسات جنرال عاصم منیر، رئیس ستاد ارتش نیز حضور داشت.
بر اساس مرحله اول طرح جابجایی، شهروندان افغان که کارت شهروندی افغانستان (ایسیسی) را دارند، “فورا” از اسلامآباد و راولپندی اخراج خواهند شد و سپس در کنار مهاجران بدون مدرک و غیرقانونی به افغانستان بازگردانده خواهند شد.
ایسیسی یک سند شناسایی است که توسط اداره ملی ثبت احوال برای افغانها صادر میشود.
به گفته سازمان بینالمللی مهاجرت، مدرک آیسیسی به افغانها در طول اقامت در پاکستان وضعیت قانونی موقت میدهد. با این حال، دولت فدرال در مورد مدت زمان اعتبار این کارتها تصمیم میگیرد.
با این حال، افغانهای دارای کارت اقامت پیاوآر، که به آنها اجازه میدهد به طور قانونی در هر نقطه از پاکستان اقامت کنند، در مرحله دوم این طرح به کشورشان بازگردانده خواهند شد.
منابع به روزنامه دان گفتند که افغانهایی که کارت اقامت نوع پیاوآر دارند از اسلامآباد و راولپندی به بیرون منتقل میشوند، اما بلافاصله اخراج نخواهند شد. آنها افزودند که دولت به افغانهای دارند این کارت اجازه داده است تا ماه جون در پاکستان بمانند.
تعداد کل افغانهایی که در پاکستان با کارتهای نوع پیاوآر و ایسیسی زندگی میکنند به ترتیب ۱.۳ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر تخمین زده میشود.
در همین حال، افغانهایی که منتظر اسکان مجدد در کشورهای سوم هستند، تا ۳۱ مارچ از اسلامآباد و راولپندی اخراج خواهند شد.
به گفته منابع، وزارت خارجه پاکستان با سفارتخانهها و دیگر سازمانهای جهانی برای تسریع روند اسکان مجدد این پناهجویان افغان هماهنگ خواهد شد.
این منابع به روزنامه دان گفتند، افغانهای که نمیتوانند در کشور سوم اسکان داده شوند نیز به افغانستان بازگردانده میشوند.
این روزنامه نوشت که بین ۱۰ تا ۱۵ هزار شهروند افغان در پاکستان منتظر اسکان مجدد در امریکا هستند.
مشخص نیست که چه تعداد از شهروند افغان در شهرهای اسلامآباد و راولپندی اقامت دارند. اما طبق گزارش دان، انتقال آنها به خارج از این دو شهر مشکلات زیادی برای آنها به بار میآورد، بهخصوص آنهایی که به دفاتر خارجی و سازمانهای امداد بینالمللی رفت و آمد دارند.
به گفته دان، وزارت داخله برنامههای جابهجایی و اخراج را مدیریت میکند و سازمانهای اطلاعاتی آیبیسی و آیاسآی، بر اجرای آن نظارت خواهند کرد.
بیشتر بخوانید: