مذاکرات ارومچی بدون دستاورد پایان یافت

منابع می‌گویند مذاکرات هیئت پاکستان با نمایندگان طالبان افغان در شهر ارومچی چین، بدون پیشرفت پایان یافته است. این دور گفت‌وگوها روز چهارشنبه برگزار گردید. تمرکز آن بر کاهش تنش، برقراری آتش‌بس و بازگشایی گذرگاه‌های مرزی بود.

هیئت‌های پاکستان و طالبان افغان روز چهارشنبه به میزبانی چین در شهر ارومچی دیدار کردند. این نشست پس از درگیری‌های مرگبار میان دو طرف برگزار گردید. یک منبع به روزنامه دان گفته است که این دیدار هیچ دستاوردی در پی نداشته است.

این منبع افزوده است که چین به تعامل با هر دو طرف ادامه خواهد داد. گفته می‌شود گفت‌وگوهای دور نخست بر آتش‌بس و بازگشایی گذرگاه‌ها به‌روی تجارت و رفت‌وآمد متمرکز بوده است.

این نشست نخستین دیدار پس از درگیری‌های خونین ماه‌های دلو و حوت به‌شمار می‌رود. همچنان، این دیدار پس از عملیات «غضب للحق» پاکستان علیه طالبان افغان برگزار گردیده است. پیش از این، حکومت پاکستان هرگونه مذاکره مستقیم با طالبان را رد کرده بود. با این حال، یک مقام پاکستانی گفته است که این نشست به‌گونه مشخص تلاش برای میانجی‌گری نبوده است.

بر بنیاد گزارش دان، این نشست بر تبادل دیدگاه‌ها درباره تنش‌های اخیر متمرکز بود. گفته می‌شود که انتظار دستاورد مهم از آن وجود نداشت. ظاهراً تمرکز چین بر اعتمادسازی و بازگشایی مسیرهای تجارتی بوده است.

منابع پاکستانی گفته‌اند که در نشست روز چهارشنبه، اسلام‌آباد نگرانی خود را درباره موجودیت پناهگاه‌های تحریک طالبان پاکستان در داخل افغانستان بار دیگر مطرح کرده است. نمایندگان طالبان ضمن ابراز آمادگی برای رسیدگی به این نگرانی‌ها تأکید کرده‌اند که فعالیت‌های تی‌تی‌پی در داخل پاکستان، مربوط به آنان نمی‌گردد.

گفته می‌شود حکومت پاکستان آمادگی خود را برای بازگشایی مسیرهای تجارتی و همکاری اقتصادی نشان داده است. یک مقام پاکستانی به روزنامه دان گفته است که این تلاش‌ها با هدف مدیریت تنش‌ها و استفاده از فرصت‌های اقتصادی انجام می‌گردد. با این حال، اختلافات اساسی امنیتی همچنان پابرجا است.

این مقام افزوده است که چین نیز نگرانی‌هایی درباره فعالیت جنبش اسلامی ترکستان شرقی در خاک افغانستان دارد.

همچنان گفته می‌شود که هیئت طالبان در این دور، تمایل بیشتری برای عمل به تعهدات نشان داده است. آنان با بررسی یک سازوکار قابل راستی‌آزمایی برای اجرای برخی مطالبات کلیدی پاکستان و چین در مورد تی‌تی‌پی و جنبش ترکستان شرقی موافقت کرده‌اند.

اسلام‌آباد طالبان را متهم می‌کند که به گروه‌های مخالف این کشور پناه داده و از آنان حمایت می‌کند. اما طالبان افغان این اتهام را رد کرده و آن را مسئله داخلی پاکستان می‌دانند.

خبرگزاری رویترز به نقل از چهار منبع طالبان گزارش داده است که هیئت‌های پاکستان و طالبان در سطح متوسط در این مذاکرات حضور داشته‌اند. برخلاف نشست‌های پیشین در ترکیه، قطر و عربستان سعودی، این‌بار نمایندگان در سطح تصمیم‌گیری نبوده‌اند.

پیش از این، چندین دور گفت‌وگو با میانجی‌گری قطر، ترکیه و عربستان سعودی نیز بدون نتیجه پایان یافته بود.

بیشتر بخوانید:

نظرات (0)
افزودن نظر