افزایش تنشها در کشمیر تحت اداره هند، باعث اختلال گسترده در تجارت منطقهای شده و تجارت میان افغانستان و هند را نیز متوقف کرده است.
این توقف پس از بسته شدن مسیرهای تجاری مهم از طریق پاکستان به وقوع پیوسته است.
رسانههای اندیا تودی و دریو گزارش دادهاند تنها مسیر زمینی که تجارت میان هند و پاکستان را تسهیل میکند، یعنی مرز عطاری–واگه، پس از حمله مسلحانه در منطقه پهالگام کشمیر که بیش از ۲۰ کشته برجای گذاشت، بسته شد.
هند، پاکستان را به حمایت از جداییطلبان متهم کرده و این مسأله باعث تشدید تنشها میان دو کشور شده است.
تعطیلی این مسیر نه تنها بر تجارت میان هند و پاکستان تاثیر گذاشته، بلکه ضربه بزرگی به افغانستان نیز وارد کرده است.
افغانستان برای واردات کالاهای اساسی از هند به شدت به این مسیر متکی است.
تاجران افغانستان هشدار دادهاند که اختلال در مسیرهای تجاری منجر به کمبود کالا و افزایش هزینهها خواهد شد و فشار بیشتری را بر اقتصاد شکننده کشور وارد میکند.
براساس آخرین آمارها، حجم تجارت دوجانبه میان هند و افغانستان به ۹۹۷.۷۴ میلیون دالر رسیده است که تنها ۰.۰۹ درصد از مجموع تجارت خارجی هند را تشکیل میدهد.
طبق آمارها واردات هند از افغانستان به رکورد ۶۴۲.۲۹ میلیون دالر افزایش یافته، در حالی که صادرات هند به افغانستان به ۳۵۵.۴۵ میلیون دالر کاهش یافته است؛ این اما کمترین میزان در ۱۶ سال گذشته محسوب میشود.
هند در سالهای اخیر برای کاهش وابستگی به مسیر پاکستان، سرمایهگذاریهایی در بندر چابهار ایران انجام داده است.
در جنوری ۲۰۲۵، ویکرام مصری، وزیر امور خارجه هند، با امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، در دبی دیدار کرد و درباره تقویت روابط سیاسی و اقتصادی و افزایش تجارت از طریق بندر چابهار گفتگو کرد.
با این حال، با بسته شدن مسیرهای زمینی و عدم بهرهبرداری کامل از مسیرهای جایگزین دریایی، تجار افغانستان همچنان با کمبود شدید و هزینههای فزاینده روبهرو هستند.
از سوی دیگر، هند تمامی روادید اتباع پاکستانی حاضر در این کشور را لغو کرده که نشانهای از افزایش تنشهای دیپلماتیک میان دو کشور است.
در چنین شرایطی، تجارت و ثبات اقتصادی منطقه بیش از پیش در معرض خطر قرار گرفته است.
بیشتر بخوانید: