رسانههای ایرانی به نقل از مقامهای این کشور گزارش دادهاند که ایران در ۱۱ ماه گذشته ۲.۲ میلیارد دالر کالاهای غیرنفتی به افغانستان صادرات داشته است.
در این گزارشها آمده است که افغانستان پنجمین مقصد صادراتی ایران در این مدت بوده است.
در همین حال حسین روستایی مشاور بازرگانی ایران برای افغانستان، در نشست فرصتها و چالشهای بازار افغانستان که توسط اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برگزار شد، گفته است: «افغانستان بیش از ۸۰ درصد نیاز بازار خود را از طریق واردات تامین میکند و واردات از ایران نیز ۲۵ درصد این میزان را تشکیل میدهد.»
او با اشاره به اولویتهای وارداتی افغانستان از جمله مواد غذایی، کشاورزی، سوخت، کالاهای اساسی مانند آرد، روغن، تخم مرغ، مرغ یک روزه، دارو، تجهیزات پزشکی و تجهیزات ساختمانی، افزوده است که ایران در چهار ماه نخست امسال، بیش از ۷۲۴ میلیون دالر کالا به افغانستان صادر کرده است که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، ۲۰ تا ۲۸ درصد افزایش داشته است.
مشاور بازرگانی ایران برای افغانستان تاکید کرده است: «بنابراین روابط سنتی اقتصادی ایران با افغانستان باید وارد مدلهای جدید همکاری شود.»
آقای روستایی با تاکید بر اینکه ایجاد منطقه مشترک اقتصادی بین دو کشور باید هر چه سریعتر اجرایی شود، گفت: «با توجه به درگیریهای اخیر افغانستان و پاکستان، افغانستان میخواهد از فرصت بندر چابهار به بهترین شیوه استفاده کند. ایران میتواند نقش ترانزیتی خود را در واردات و صادرات افغانستان از ۵۰ درصد فعلی افزایش دهد.»
این در حالی است که شماری از کارشناسان و آگاهان اقتصاد از افزایش بیرویه واردات کالاها به کشور در مقایسه با صادرات، ابراز نگرانی میکنند.
آگاهان میگویند افزایش میزان واردات در مقایسه با صادرات در بیلانس تجارت کشور، افغانستان را به یک کشور مصرفی مبدل ساخته و فقر و محدودیت در اشتغال را شدت میبخشد.
بیشتر بخوانید: