دفتر هماهنگکننده کمکهای بشردوستانه سازمان ملل (اوچا) هشدار داده که کاهش بیسابقه بودجه ماینروبی در افغانستان تلاشها برای پاکسازی یکی از آلودهترین کشورهای جهان به مواد انفجاری را با خطر جدی شکست روبهرو کرده است.
اوچا روز سهشنبه، ۱۰ سرطان، در گزارشی اعلام کرد که طی ۱۵ سال گذشته، شمار ماینروبان در افغانستان تا ۹۰ درصد کاهش یافته و این روند نگرانکننده، پیامدهای فاجعهباری برای جوامع محلی به همراه دارد. براساس این گزارش، در سال ۲۰۱۱ حدود ۱۵ هزار ماینروب در کشور فعالیت میکردند، اما اکنون این رقم به تنها ۱٬۵۰۰ نفر کاهش یافته است. از نزدیک به ۳۰۰ تیم ماینروبی، تا ماه اپریل سال جاری تنها ۱۷۶ تیم باقی ماندهاند.
سازمان ملل هشدار داده که بدون تأمین فوری منابع مالی، ادامه کار همین تعداد محدود نیز ممکن نخواهد بود و در نتیجه، مناطق آلوده شناسایینشده باقی میمانند، در حالی که بیش از ۳.۳ میلیون نفر در فاصله کمتر از یک کیلومتر از این مناطق زندگی میکنند.
تام فلیچر، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور بشردوستانه، در بازدید اخیرش از روند ماینروبی در افغانستان گفت: «ماینها نهتنها سلاح جنگیاند، بلکه دههها پس از پایان درگیریها نیز قربانی میگیرند و مانعی جدی بر سر بازسازی و زندگی امن برای مردماند.»
اوچا همچنین اعلام کرد که تنها در سال گذشته، ۶۱۸ غیرنظامی در اثر انفجار مینها و مواد منفجره باقیمانده از جنگ کشته یا زخمی شدهاند؛ ۸۳ درصد این قربانیان کودک بودهاند. بیش از نیمی از این حوادث هنگام بازی کودکان یا جمعآوری ضایعات فلزی رخ داده است.
در شمالشرق افغانستان، ۵۶۰ نقطه آلوده به ماین در ۳۵ ولسوالی و ۱۹۸ جامعه محلی شناسایی شده که جان بیش از ۱۲۳ هزار تن را تهدید میکند.
اوچا با اشاره به افزایش خطرات برای کودکان و خانوادهها، از جامعه جهانی خواسته است تا برای جلوگیری از توقف عملیات ماینروبی و جلوگیری از فاجعه انسانی، کمکهای فوری و مؤثر فراهم کند.
بیشتر بخوانید: